Breaking News
Home / All categories / Αθλητές / Άντρες Αθλητές / Πύρρος Δήμας: Με μετάλλια βαριά, σαν ιστορία

Πύρρος Δήμας: Με μετάλλια βαριά, σαν ιστορία

Πήρε κάποτε τον κόσμο στα χέρια του, τον σήκωσε ψηλά και γράφτηκε στην αθλητική ιστορία με γράμματα χρυσά. Ο Πύρρος Δήμας μας μιλάει για το άθλημα που αγάπησε και δόξασε και μας ανακοινώνει τη συνεργασία του με την Αμερικανική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών.

 

Ειρήνη Στρατή: Σε ποια ηλικία ασχοληθήκατε με τον αθλητισμό;

Πύρρος Δήμας: Πρέπει να ήμουν επτά χρόνων όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τον αθλητισμό, που ηταν και ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγουμε από το καθεστώς που επικρατούσε τότε στην Αλβανία.

 

Ειρήνη Στρατή: Πως μπήκε στη ζωή σας η άρση βαρών;

Πύρρος Δήμας: Το σχολείο που πήγαινα ηταν διπλά στο γυμναστήριο όπου έκανε προπόνηση η Εθνική ομάδα της Άρσης βαρών της Αλβανίας και έτσι οπότε μπορούσα έβλεπα τους αθλητές που έκαναν προπόνηση και ηθελα πολύ να τους μοιάσω. Εκείνο ηταν το πρώτο μου ερέθισμα για να ασχοληθώ με το άθλημα.

 

Ειρήνη Στρατή: Ποια στιγμή της πορείας σας ξεχωρίζετε;

Πύρρος Δήμας: Υπάρχουν πολλές στιγμές αλλά αναμφισβήτητα εκείνη που ξεχωρίζω είναι το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησα το 1992.

 

Ειρήνη Στρατή: Τι θυμάστε κάτι από εκείνη τη βραδιά στη Βαρκελώνη;

Πύρρος Δήμας: Εκείνη η στιγμή με έχει στιγματίσει, θυμάμαι ότι από την υπερένταση δεν μπορούσα να φάω καθόλου μετά τον αγώνα και έτσι πήγα μια βόλτα στο Ολυμπιακό πάρκο της Βαρκελώνης για να ηρεμήσω. Λίγο αργότερα και αφού είχα ηρεμήσει από την ένταση «έπεσα» πάνω σε ένα ψυγείο με παγωτά και δεν θυμάμαι και εγώ πόσα έφαγα!

 

Ειρήνη Στρατή: Όταν κατακτούσατε το Ολυμπιακό μετάλλιο το 1992 είχατε πότε φανταστεί ότι θα διαγράφατε μια υπέρλαμπρη πορεία στο χώρο του αθλητισμού.

Πύρρος Δήμας: Σαφώς και όχι, αν και  όταν ξεκινούσα τον αθλητισμό ο τότε προπονητής μου τόνιζε ότι πρέπει να γίνω Ολυμπιονίκης, δεν περίμενα πότε ότι στο τέλος της καριέρας μου θα είχα κατακτήσει 4 Ολυμπιακά μετάλλια.

 

Ειρήνη Στρατή: Ποια ήταν τα σημαντικότερα πράγματα που σας έμαθε η ζωή σας ως αθλητής;

Πύρρος Δήμας: Να προσπαθώ κάθε μέρα να γίνομαι ολοένα και καλύτερος.

 

Ειρήνη Στρατή: Έχει μεγάλο τίμημα ο πρωταθλητισμός

Πύρρος Δήμας: Πολύ μεγάλο και όλοι το πληρώνουμε. Για μένα το πιο μεγάλο τίμημα που είχε η ενασχόληση μου με τον πρωταθλητισμό είναι ότι δεν είδα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και αυτό δυστυχώς δεν μπορώ να το αλλάξω και να γυρίσω το χρόνο πίσω.

 

Ειρήνη Στρατή: Εξακολουθείτε να γυμνάζεστε;

Πύρρος Δήμας: Οπότε βρίσκω χρόνο ναι, εξάλλου τόσα χρονιά γυμνάζομαι δεν γίνεται να μην συνεχίζω να το κάνω.

 

Ειρήνη Στρατή: Ακολουθούσατε συγκεκριμένη διατροφή ως αθλητής;

Πύρρος Δήμας: Όσο έκανα πρωταθλητισμό είχα συγκεκριμένο διατροφολόγο που περιλάμβανε κυρίως τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως κρέας και κοτόπουλο.

 

Ειρήνη Στρατή: Σήμερα προσέχετε τη διατροφή σας;

Πύρρος Δήμας: Ναι την προσέχω γιατί άμα αφήσεις το σώμα σου θα σε αφήσει και εκείνο. Τώρα το καλοκαίρι επιλέγω ελαφριά γεύματα πολλές σαλάτες και χυμούς.

 

Ειρήνη Στρατή: Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο αθλητή στο χώρο της άρσης βαρών;

Πύρρος Δήμας: Να έχει υπομονή, πίστη στις δυνάμεις του και να αγαπά αυτό που κάνει. Η άρση βαρών είναι ένα πολύ απαιτητικό άθλημα που θέλει παρά πολλές θυσίες προκειμένου κάποιος να πετύχει.

 

Ειρήνη Στρατή: Που σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο επαγγελματικά;

Πύρρος Δήμας: Αυτή την περίοδο δεν κάνω κάτι συγκεκριμένο εξετάζω και αξιολογώ όμως προτάσεις ενώ παράλληλα είμαι και πρόεδρος της Ελληνικής ομοσπονδίας της άρσης βαρών.

 

Ειρήνη Στρατή: Πως ήταν η εμπειρία σας ως βουλευτής;

Πύρρος Δήμας: Δυστυχώς κλήθηκα να υπηρετήσω τον Ελληνικό λαό σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Η κατάσταση στη χώρα μας θυμίζει πολύ την άρση βαρών και χρειάζεται ομαδική προσπάθεια προκειμένου να σηκώσουμε τα κιλά και να βγούμε από το δύσκολο δρόμο, αλλά όταν βρίσκεται κάποιος και σου λέει ότι μπορεί μονός του να σηκώσει 500 κιλά ενώ στην πραγματικότητα σηκώνει μόνο 50 τότε αρχίζουν οι δυσκολίες. Αν ήμασταν ενωμένοι θα είχαμε καταφέρει πολλά.

Ειρήνη Στρατή: Τι είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει ένας αθλητής στην πολιτική;

Πύρρος Δήμας: Ένας αθλητής επειδή έχει μάθει να δουλεύει πάντα στα «κόκκινα» είναι πολύ οργανωτικός όταν πηγαίνει σε δημοσιές θέσεις με αποτέλεσμα να δουλεύει πιο εντατικά από τους υπολοίπους και αυτό ίσως κάποιες φορές δημιουργεί πρόβλημα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην πολιτική, εγώ προσωπικά είμαι πολύ περήφανος που κατάφερα μαζί με άλλους βουλευτές πρώην αθλητές να αλλάξουμε τον νομό Ιωαννίδη που είχε καταργήσει τα κίνητρα για τους αθλητές-πρωταθλητές.

 

Ειρήνη Στρατή: Πώς νιώθεις για τη νέα σου θέση ως τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών των Η.Π.Α.;

Πύρρος Δήμας: Νιώθω υπέροχα για τη συνεργασία αυτή. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα. Το περίμενα, συζητάμε πολύ καιρό την δυνατότητα συνεργασίας χωρίς να χρειαστεί να φύγω από εδώ και να αφήσω αθλητές, σωματεία και προπονητές.

 

 

About Talent publisher

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name the Artist